Sıcak havalarda sağlığa dikkat!
Aşırı sıcak havalarda sağlığınızı korumak için kendinizi serin tutmayı unutmamalı, yaptığınız herşeyde ölçülü olmalısınız. Sağlığınızı korumak ve günlük yaşamınızı bir nebze olsun kolaylaştırmak için ipuçlarımıza kulak verin:
BOL SU İÇİN
Aslında bol sıvı tüketin yazmalıydık ama özellikle su içmenin önemini vurgulamak için başlığı "bol Su için" olarak hazırladık. Sıcak havalarda ortalama günde 2 litre sıvı almaya ve bunun en az 5 bardağının su olmasına özen gösterin, önem verin. Eğer böbrek hastalığınız varsa ve diüretik kullanmanız yasaksa sıcak havalarda ne kadar sıvı tüketmeniz konusunda "mutlaka" doktorunuza danışın.
Aşırı sıcaklarda, "susamasanız bile" sıvı tüketmeniz gerekir özellikle de 65 yaşın üzerindeyseniz çünkü yaş ilerledikçe metabolizmanın hava değişikliklerine adapte olması zorlaşır. Lakin çok soğuk içeceklerden de sakınmanızı öneririz çünkü mide kramplarına yol açabilirler. Ayrıca alkol almaktan kaçınmanız da sağlığınız için önemlidir çünkü alkol normalden daha fazla sıvı kaybına yol açarak hücreleri kurutur ve yüksek tansiyonu tetikler.
KAYBETTİĞİNİZ TUZ VE MİNERALLERİ TAKVİYE EDİN
Sıcaklarla birlikte artan terleme esnasında vücudumuz sadece su değil tuz ve mineral de kaybeder. Vücut kimyası için önemli olan bu maddelerin hemen takviye edilmesi gerekir. Bunun için en ideal yöntem ayran içmektir. Yiyeceklerden, meyve suyu ve enerji içeceklerinden de kaybettiğiniz tuz ve mineralleri alabilirsiniz. Ayrıca tuz tüketmenize gerek yoktur. Aç ve susuz kalmamaya özen göstermeniz yeterlidir.
UYGUN KIYAFETLER GİYİN VE MUTLAKA KORUYUCU KREM KULLANIN
Mümkün olduğunca az kıyafet katmanı giyin ve giysilerin pamuklu gibi hava alan kumaşlardan olmasına özen gösterin. Sentetik kıyafetlerden kaçının. Açık renkli, hafif ve bol giysileri tercih edin.
Güneşe çıkacaksanız mutlaka şapka takın. Çok sıcak ve güneşli günler veya saatlerde açık havaya çıkacaksanız şemsiye kullanmaktan çekinmeyin, direkt gelecek güneş ışınları ve sıcağın zararlı etkilerini önlemiş olursunuz.
Güneş yanığı vücudunuzun kendisini serinletme özelliğini engeller, sıvı kaybını arttırır ve cilde zarar verir. Günlük hayatınızda bile vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına en az SPF15 faktörlü koruyucu krem sürün. Kremi dışarı çıkmadan 30 dakika önce uygulamanız daha etkili olacaktır.
AĞIRDAN ALIN
Sıcak bir ortamda veya açık havada çalışıyorsanız mümkün olduğunca yavaş ve ağır hareket edin. Çarpıntı ve nefes darlığı hissederseniz hemen yaptığınız işi bırakın ve serin bir yerde, en azından gölgede dinlenin.
SERİN ORTAMLARDA BULUNMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Sıcağa karşı en etkili korunma yöntemi mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak ve serin, kapalı ortamlarda olmaktır. Her ne kadar klimanın sağlığa olan olumsuz etkileri tartışılsa da, klimalı bir ortamda olmak aşırı sıcak bir havaya maruz kalmaktan daha az zararlıdır. Eğer dışarıdaysanız ve sersemlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtiler hissederseniz hemen klimalı bir ortama girin ve biraz dinlenin.
Yazın en güzel yanı açık havada gezerek alışveriş yapmak olsa da alışverişlerinizi sıcaklığın kontrol edilerek ortamın serinletildiği alışveriş merkezlerinde yapmayı tercih edin.
Eğer evinizdeyseniz, klimanız yoksa ve sıcak yüzünden rahatsız olduğunuzu hissederseniz soğuk bir duş alın. Vantilatörler vücut ısısını düşürmek için yeterli olmasa da size serinlik ve rahatlık verecektir ama onları sıcağa karşı kesin bir çözüm olarak görmeyin. Soğuk bir duş veya banyo çok daha etkili bir çözümdür. Ocak, fırın gibi aletleri ve elektrikli eşyaları normalden daha az kullanmak da evinizi daha serin tutmanıza yardımcı olur.
AÇIK HAVAYA ÇIKACAKSANIZ PLAN YAPIN
Dışarı çıkmanız gereken durumlarda bunu öğleden önce veya akşam üstü olacak şekilde planlayın. Dışarıdayken ara sıra gölgede dinlenin ve sıvı tüketin. Dinlenmek vücudunuza ısı derecesini ayarlamak için fırsat verecektir.
DİKKATLİ VE ÖLÇÜLÜ OLUN
Aşırı yağlı, sıcak ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Çocukları ve hayvanları kapalı araçlarda bırakmayın. Çocuklarınıza bol, rahat ve hava geçiren kıyafetler giydirin, mutlaka şapka takın ve koruma faktörlü krem sürün. Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Evde ve sokakta beslediğiniz hayvanların suyunu hergün tazeleyin ve suyla mamanın gölge bir yerde olmasına önem verin. Risk altında olan gruplar kriterine giren sevdikleriniz kontrol ve gözetim altında tutun, yakınınızda değillerse günde 2 kere arayın.
Aşırı Sıcaklarda Risk Altında Olan Kişiler
- 4 yaşından küçük çocuklar ve bebekler
- 65 yaş ve üzerindeki kişiler
- Aşırı kilolu kişiler
- Ağır egzersiz yapan kişiler
- Hastalar ve sürekli ilaç kullanması gereken kişiler